Favorites

WEETJES

Welke garantie zit er op een jong gebruikte auto?

Garantie op jong gebruikte occasions

De garantie op je (jong gebruikte) auto geeft je gemoedsrust. Mocht er iets met jouw jong gebruikte auto gebeuren, dan weet je dat je een aanspreekpunt hebt. Maar wat zijn de garanties en hoe werken ze? Hieronder hebben wij de meest voorkomende garanties voor nieuwe en jong gebruikte auto’s voor jou op een rijtje gezet.

GarantieGarantie op een nieuwe auto
Een nieuwe auto van een officiële dealer wordt standaard afgeleverd met fabrieks- of importeursgarantie. Deze fabrieksgarantie duurt meestal twee of drie jaar, maar soms kan het langer duren. Merken als Kia bieden zelfs zeven jaar garantie. Mocht er binnen de gestelde termijn iets mis gaan met het voertuig, dan repareert de garantiegever het defect volledig onder garantie. Als de garantiegever kan aantonen dat het defect is veroorzaakt door verkeerd gebruik tijdens de garantieperiode, hoeft de garantiegever het defect niet te repareren. Bepalingen met betrekking tot garantie zijn meestal opgenomen in het koopcontract of de algemene voorwaarden van de fabrikant.

Garantie op een jong gebruikte occasion

Jong gebruikte occasions hebben meestal geen garantie tenzij de fabrieksgarantie nog van kracht is. JongGebruikt.nl controleert alle informatie over elke auto waarmee we adverteren. Hiervoor werkten we samen met de RDW. Controleer kilometerstand, prijs, garantietabel en bouwjaar. Ook kijken we of de auto verloren, gestolen of gesloopt is. Zo kun je met een gerust hart een jong gebruikte auto kopen. Bij een merkdealer of universeel autobedrijf heb je recht op de wettelijke garantie (non-conformiteit). Veel merkdealers bieden op een jong gebruikte occasion een eigen verlengde garantie. Mercedes heeft hiervoor bijvoorbeeld de “Jonge Ster Garantie”. Andere merkdealers en universele autobedrijven kiezen voor BOVAG-garantie. Dit is tegenwoordig minimaal 12 maanden uitgebreide garantie, er zijn ook autobedrijven die een verlengde garantie aanbieden tot 24 maanden na aankoop. Op JongGebruikt.nl vind je alleen een geselecteerd aanbod kwaliteitsvoertuigen met minimaal 12 maanden garantie.

Wettelijke garantie

De wettelijke garantie, in de volksmond ook wel genoemd; non-conformiteit garantie. Deze garantie is geldig voor een periode van 12 maanden. Non-conformiteit betekent dat het afgeleverde product niet voldoet aan de verwachtingen die de klant daar redelijkerwijs van mocht verwachten. Welke verwachtingen een klant redelijkerwijs van dat product mag hebben, moet per specifiek geval worden vastgesteld, op basis van alle geldende omstandigheden. Als er een defect is waarvan je niet op de hoogte was op het moment van aankoop, moet de verkoper bevestigen dat het defect niet aanwezig was ten tijde je de auto hebt gekocht. Meer informatie over de wettelijke garantie lees je hier.

BOVAG garantie

Bij erkende BOVAG universele autobedrijven en merkdealers heb je minimaal 12 maanden BOVAG garantie op een jong gebruikte occasion. Je dient aan te geven bij aankoop of je deze garantie wenst. Koop je een auto zonder BOVAG garantie, dan moet dit duidelijk in de koopovereenkomst staan. Het voordeel van de BOVAG garantie ten opzichte van de eerder genoemde wettelijke garanties is dat BOVAG u bijstaat bij een eventueel geschil. Mocht je dus tegen een probleem aanlopen dat je niet met de verkoper kunt oplossen, dan kun je contact opnemen met BOVAG voor ondersteuning. Heb je een klacht over een BOVAG autobedrijf en kom je er samen met de ondernemer niet meer uit? De BOVAG heeft een eigen Hulp bij Klachten. De bemiddelaars van BOVAG proberen een voor beide partijen aanvaardbare oplossing te vinden zodat een juridische procedure of het inschakelen van de rechtsbijstand verzekeraar niet noodzakelijk is. BOVAG is er daarbij niet op uit om een van de partijen gelijk te geven of een oordeel te vellen, maar om tot een redelijke oplossing te komen en gedoe en kosten te vermijden.

ANWB garantie

Bij een ANWB partner krijg je 12 maanden ANWB garantie op je jong gebruikte occasion. Deze verlengde garantie wordt geregeld door een onafhankelijke partner (Autotrust). Het voordeel van deze garantie is dat reparaties niet per se door de verkopende partij te hoeven worden uitgevoerd. Je kunt ook terecht bij een reparatie werkplaats bij jou in de buurt (Dit geldt ook voor je vakantieadres in het buitenland). Ook zijn er geen gesprekken met de verkoper rechtstreeks, aangezien de garantie afhandeling volledig via de partner “AutoTrust” verloopt en met jou direct wordt afgehandeld.

Andere soorten garanties

Merkdealers en universele autobedrijven die niet zijn aangesloten bij BOVAG of de ANWB, hebben meestal een eigen (merk)garantie. Elk van deze garanties heeft zijn eigen voorwaarden. Zo kan de garantie alleen van toepassing zijn op de motor of transmissie. Vraag altijd vooraf naar voorwaarden en garantietermijnen bij de verkoper en leg deze schriftelijk vast op de koopovereenkomst. Als je jong gebruikte auto geen garantie heeft, controleer dan of er nog fabrieks- of importeursgarantie op zit.

Lees ook

Actueel aanbod

Bekijk ons ruime aanbod

Deel artikel

Vorige

Jong gebruikte elektrische auto kopen

Pin It on Pinterest