Favorites

WEETJES

Waarop moet je letten bij de aankoop van een tweedehands auto

Je wilt een auto gaan kopen, maar kiest ervoor geen nieuwe auto te kopen maar een tweedehandsauto, dan wel occasion aan te schaffen. Doormiddel van dit artikel geven wij je handvaten waarop te letten tijdens het volledige aankoopproces.

1. Denk allereerst na over het volgende: Wat wil ik uitgeven en wat ben ik bereid aan maandlasten te betalen voor de tweedehandsauto die ik wil gaan kopen. Dit zorgt ervoor dat je veel gerichter gaat zoeken, maar ook dat je een sterkere positie hebt tijdens de onderhandeling met de verkopende partij.

2. Denk na over zaken als; Hoelang ben ik van plan de auto te gaan rijden, hoeveel ga ik in de auto rijden en wat betekent dit voor de afschrijvingskosten. Dit is belangrijk om over na te denken voor de aanschaf van evt. de volgende auto en hoeveel geld je hier dus voor apart moet gaan leggen per maand.

3. Bij het bepalen van het budget zit ook een belangrijke variabele, wat is mijn huidige auto waard? Ga niet alleen af op websites als www.wijkopenauto’s.nl of www.autovendi.nl maar doe ook je eigen onderzoek. Kijk naar vergelijkbare auto’s op het gebied van; model, bouwjaar en km stand. Haal hier ongeveer 20% vanaf en je weet wat je mag verwachten qua inruilbedrag. Kijkend naar het daadwerkelijke verkoopproces; zorg ervoor dat je auto goed opgeruimd is en er netjes uitziet. Een mooie auto levert vaak een betere (inruil)prijs op dan één die verwaarloosd overkomt.

Bij de koop van de auto dien je goed te letten op dat alle documentatie juist en volledig is. Zo moet het onderhoudsboekje aanwezig zijn en weet jij hoe goed de auto is onderhouden. Daarbij is het belangrijk om de kilometerstand te controleren via het RDW, hier vraag je oordeel van de registreerde kilometerstand op. Allemaal in orde? Leg de kilometerstand vast in de koopovereenkomst. Mocht dan toch achteraf blijken dat ermee gesjoemeld is, dan sta je juridisch gezien ieder geval sterk.

Als koper heb je een onderzoekplicht en de verkopende partij moet de mankementen verplicht benoemen wanneer hiernaar gevraagd wordt. Vraag hier daarom expliciet naar. Daarbij is onderdeel van de onderzoek plicht een proefrit te maken. Daarbij moet je een aankoopkeuring laten uitvoeren, die je het beste laat uitvoeren door een onafhankelijke partij. Hiervoor heb je partijen zoals; www.mijnautocoach.nl en www.occasionkeuringnederland.nl

Als je besluit te kopen van een particulier dien je extra scherp te zijn. Waarom wil de desbetreffende persoon de auto verkopen? Als er drukkende factoren zijn zoals; de nieuwe auto staat al voor de deur of i.v.m. kinderen is de huidige auto te klein kan invloed hebben op de prijs.

Maar voel je ook niet bezwaard om de volgende zaken te controleren; komt de naam van de persoon op het kentekenbewijs overeen met de naam op het identiteitsbewijs. Komt het voertuigidentificatienummer (VIN), ook wel het chassis- of framenummer genoemd. Dit nummer moet overeenkomen met  het nummer onder de vooruit of onder de motorkap. Mocht hiermee geknoeid zijn, dan kan het zijn dat je te maken hebt met een gestolen voertuig.

Daarbij is het ook goed om na te denken over een jong gebruikte auto. Deze auto’s zijn, zoals het woord eigenlijk al zegt, nog niet veel gebruikt en heeft dus ook al een groot deel van de afschrijving gehad en komt daarmee in al in een hele andere prijscategorie terecht. Daarmee heb je vaak voor de helft van de prijs een bijna nieuwe auto en heb je vaak nog minder te maken met groot onderhoud. Het enige nadeel van een jong gebruikte auto is dat je de aankomende tijd nog veel zal afschrijven op de auto. Hou hier dus rekening mee wanneer je nadenkt over je eigen budget wat je wilt uitgeven.

Een tweedehandsauto kopen is altijd net wat spannender als het kopen van een splinternieuwe auto. Als je een tweedehandsauto koopt, is het slim om dit te doen bij een autobedrijf dat aangesloten is bij BOVAG. Zo heb je meer zekerheiden dan wanneer je ‘m via andere kanalen koopt zoals facebook of marktplaats van een particulier.

Lees ook

Actueel aanbod

Bekijk ons ruime aanbod

Deel artikel

Volgende

De voordelen van een jong gebruikte auto

Pin It on Pinterest